Brug mindfulness til at tackle smerterne

Foreningen tilbyder kurser i mindfulness rundt om i landet, men hvad er det?

”Den måde, vi møder smerterne på, er afgørende for vores smertehåndtering. Det er videnskabeligt dokumenteret.” Det siger, sygeplejerske og mindfulness-lærer Birthe Moksha, der selv har lidt af kroniske smerter i mange år.
Gennem teknikkerne i mindfulness har hun fundet en vej til at leve med sine smerter, og som certificeret underviser i mindfulness vil hun gerne dele sine erfaringer til inspiration og glæde for fibromyalgiramte.

Frygt for fremtiden
Udgangspunktet for Birthe Moksha er visualiseringen af to pile kastet mod en dartskive. ”Den første pil er anerkendelsen af smerterne som en del af kroppen og livet. Den anden pil er den selvbebrejdelse og frygt for fremtiden, som kroniske smertepatienter oplever,”.  - ”Alle frygttanker er gift direkte ind i nervesystemet, fordi frygten får smerterne til at løbe meget hurtigere gennem vores nervesystem. Og frygten sidder i den anden pil, men med mindfulness kan vi lære at træne vores bevidsthed og opmærksomhed, så vi bliver løsnet i vores smertetilstand,” forklarer Birthe Moksha.

I kroppen og udenfor kroppen
Gennem opmærksomhed på blandt andet åndedrættet kan mindfulness lære smertepatienter at fokusere på behagelige oplevelser, såvel i kroppen som udenfor kroppen. ”Selv om jeg har smerter i led og muskler, kan jeg stadig trække vejret. Jeg kan stadig smage, og jeg kan sanse mine fingre og kinder. Ydermere får positive oplevelser som gode samtaler, god musik og anden kunst vores smerter til at ændre karakter," fremhæver Birthe.

En sprække ind i det mørke sind
Birthe Moksha understreger, at mindfulness ikke får smerterne til at forsvinde, men ved at træne bevidstheden og opmærksomheden ”skaber vi en sprække ind i det mørke sind, der opstår, når vi har smerter, og mindfulness giver teknikker til at lindre smerten i hverdagen, så vi kan få en bedre livskvalitet, når vi bliver ramt af den anden pil.”

Foreningen tilbyder kurser i mindfulness: 

Mandag den 7. maj i København
Torsdag den 6. september i Esbjerg
Torsdag den 1. november i Thisted

Du kan tilmelde dig kurserne her

Nyhedsbrev