Livet som ung med fibromyalgi

FN's Internationale Handicapdag
3. december er FN's Internationale Handicapdag. Dagen tjener som en global påmindelse om de udfordringer, som millioner af mennesker lever med over hele verden, fordi de er ramt af kronisk sygdom eller af handicap. 

Mere uddannelse til unge med handicap
Temaet for Handicapdagen i 2018 er: "Mere uddannelse til unge med handicap". Her går udviklingen desværre i den forkerte retning i Danmark. I 2012 havde 74% af personer med handicap en erhvervskompetencegivende uddannelse, men den andel var desværre faldet til 66% i 2016. 

Bedre hjælp og mere tid
Derfor er der så afgjort brug for bedre vilkår på uddannelserne til unge mennesker, der lever med kronisk sygdom og handicap. Det gælder fx:
- Bedre muligheder for at tage uddannelser på længere tid, så der tages højde for, at man fx som fibromyalgiramt i perioder ikke kan magte en uddannelse på fuld tid.
- Bedre adgang til hjælpemidler under uddannelsen, så man som handicappet og kronisk syg kan blive aflastet mest muligt.

Fanget i en gammel kvindes krop
Sara Krage Petersen fik konstateret fibromyalgi, da hun var 26 år. Sara føler sig for ung til at leve sit liv i en "gammel kvindes krop". Når smerterne bliver for tunge, hjælper det Sara at sætte ord på sine følelser og tanker. Og Sara har skrevet dette digt:

"Trætheden har overtaget min krop
Jeg er ude af stand til at flygte fra den
Mine øjne føles tunge
Kroppen har svært ved at flytte sig
Solen skinner
Jeg ville ønske jeg kunne danse i det fri
Slippe ud af denne træthed
Mærke livet
Følge dansende med strømmen
Men i dag
I hvert fald lige nu er trætheden mit fængsel og friheden min længsel"

Vigtigt at søge hjælp
Stine Bundgaard fik konstateret fibromyalgi allerede som teenager. Stine understreger, hvor vigtigt det er at søge hjælp til livet med en kronisk smertesygdom som fibromyalgi. Stine har selv hjulpet andre fibromyalgiramte som frivillig telefonrådgiver i Dansk Fibromyalgi-Forening, og hun er tovholder på en Facebookgruppe for unge fibromyalgiramte. Gruppen mødes bl.a. til biografture og udveksler erfaringer. Find gruppen på Facebook her - "Unge med fibromyalgi".

En hjertesag for Dansk Fibromyalgi-Forening
I Dansk Fibromyalgi-Forening er det en hjertesag for os at hjælpe unge fibromyalgiramte til at leve det bedst mulige liv. Og som ung med fibromyalgi er man altid velkommen til at ringe til os på tlf. 33 23 55 60. Så tager vi en snak om, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe netop dig. Som medlem af Dansk Fibromyalgi-Forening får du også adgang til netværksgrupper over hele Danmark.

Bliv medlem af DFF
Hvis du melder dig ind i DFF netop nu, dækker kontingentet på blot 299 kr. resten af 2018 samt hele 2019. 
Her kan du læse mere om medlemskab af DFF.

Links til mere info
Her kan du læse mere om Stine og Sara

Her kan du læse mere om Handicapdagen hos Danske Handicaporganisationer