Musik og lyde i smertebehandlingen

Man kan bruge de fleste former for musik. Blot er det vigtigt, at det er musik som du holder af. Det er nemlig sådan, at hvis vi lytter til musik, vi ikke bryder os om, så får vi stress, bliver sure og kan måske få ondt i hovedet. Det er altså forskelligt fra person til person, hvad der er behageligt at lytte til.

Der findes flere slags musik og lyde som bruges til behandling af smerter, stress, søvn osv.

Man skelner imellem

  • musik
  • lyde
  • naturlyde

Mange, der har søvnproblemer, har en gavnlig effekt af at lytte til naturlyde eller beroligende musik. Det får nervesystemet til at slappe af og giver tankerne ro. Forskning viser dog, at musik vi ikke kender i forvejen er bedst egnet. Det skyldes måske, at vi ikke har forventninger eller hukommelse til det ukendte lydbillede.

Smertestillende stoffer i hjernen udløses
Musik, vi sætter pris på udløser forskellige stoffer i hjernen, f.eks. dopamin, oxytosin eller opioider. Disse stoffer gør os glade og virker smertestillende.

  • Dopamin, udløses når vi hører musik, vi godt kan li, og det gør os opstemte.
  • Oxytosin, udløses når vi synger sammen med andre, sikkert på grund af samhørigheden og fællesskabet.
  • Opioider, udløses når vi lytter til vores yndlingsmusik, det virker smertestillende og hjælper os til at finde ro og slappe bedre af.

Man har undersøgt menneskers reaktion på smertepåvirkning i et laboratorium, den ene halvdel fik smertepåvirkningen samtidig med at de hørte beroligende musik, den anden halvdel var uden musik påvirkning. Konklusionen var, at de mennesker der hørte musik samtidig med at de blev udsat for smerter var mindre smertefølsomme og kom hurtigere over påvirkningen. De mennesker, der blev påført smerte uden musik, oplevede flere smerter og var påvirket efterfølgende.

Musik distraherer hjernen og derfor kan vi få en lille pause fra smerterne. Det vigtigere er altså ikke hvilken musik vi bruger, men derimod hvordan vi opfatter den.

Musik– og smerteforskning
MusiCure er musik lavet til en lang række behandlingsformål. Igennem mange år har nu afdød Professor på Rigshospitalet Lars Heslet og komponist Niels Eje publiceret deres forskningsresultater i en lang række videnskabelige tidsskrifter.

De har med deres samarbejde og musikforskning påvist en signifikant reduktion af stress, angst og smerte, nedsættelse af medicinforbruget, smertestillende, færre bivirkninger ved medicinforbrug og sænkning af cortisol niveauet, (cortisol er et stress hormon).

Ekstrem høj musik blokerer smertesignaler
Et andet forskerhold på Amager og Glostrup Hospital er derimod gået i en hel anden retning med deres musik. De har udviklet en særlig liggestol med højttalere som forsøgsperson ligger i og lytter til ekstrem høj rock musik. Musikken er lavet til formålet og det er især de høje bas lyde, som kroppen opfanger med besked til hjerne. Musikken er så høj og fylder derfor mere end smertesignalerne og blokerer på den måde for smertesignalerne. Dette koncept er stadig under udvikling og tilbydes derfor endnu ikke som behandling.

Mindfulness og helende arkitektur
Også på den tværfaglige smerteklinik i Ålborg bruges lyde og musik aktivt i behandlingen af smertepatienter. Her bruges musikken til mindfulness, da erfaringerne herfra er, at mennesker med kroniske smerter konstant bliver forstyrret og har svært ved at holde koncentrationen på grund af smerter. De bruger derfor musikken aktivt for at understøtte mindfulness behandlingen.

Her er de gået skridtet videre og har taget hele rummet med i behandlingen. Formålet med det er, at skabe et rum hvor man føler sig godt tilpas og kan slappe af.
Rummet er indrettet i samarbejde med Institut for arkitektur, Design og Medieteknologi og Ålborg universitet. Mette Blicher Folmer er arkitekt og sygeplejerske og rummet er lavet på baggrund af hendes Phd om helende arkitektur, der går ud på at skabe balance mellem dine sanser, arkitekturen og omgivelserne.

Nyhedsbrev