Spis dig til sundhed og velvære

Vi bliver mere og mere klar over, hvor meget det betyder, hvad vi spiser. Hvordan påvirker det, vi spiser vores livsstil og den daglige trivsel? Hvilken rolle spiller antiinflammatorisk kost i forhold til at leve et stærkt liv? Hvordan kan du med små justeringer optimere kosten, så du får mere overskud og styrke til at tackle livets udfordringer?

Lev bedre med fibromyalgi
På vores kurser om sund livsstil med Martin Kreutzer, der er kendt fra TV og har mange års erfaring indenfor kost og sund livsstil, kan du få inspiration til hvordan du spiser antiinflammatorisk kost. Forskning viser, at man kan leve bedre med fibromyalgi ved at skrue på livsstilen, påpeger Martin, som understreger, at der er megen lindring at hente ved at fokusere på den samlede livsstil som fibromyalgiramt.

Det næste kursus er onsdag den 4. april fra kl. 17- 19 på DanHostel i Kolding. Du kan melde dig til her

 Vi har samlet en buket af sunde gode fødevarer til inspiration:

Avocado 
Avocado indeholder masser af kalium. Kalium er godt til at sænke blodtrykket. Ved for højt blodtryk gives faktisk kalium.
Der hersker tit tvivl om avocado er en frugt eller en grønsag, men det er faktisk en tropisk frugt, der vokser på træer og oprindeligt stammer fra Mexico.

Spinat 
Indholdet af antioxidanter i de grønne blade er tårnhøjt. Antioxidanter forhindrer LDL-kolesterolet i at sætte sig fast i dine karvægge og skade dit kredsløb. 

Samtidig er der kommet stigende fokus på spinats indhold af naturligt nitrat og nitrit. Stofferne har vist sig at beskytte kroppen mod kredsløbssygdomme ved især at gøre blodkarrene mere afslappede og få blodtrykket til at falde. Visse forskere er dog bekymrede for, om stofferne er ubetinget sunde. 

Grønsager
Grønsager bugner af vitaminer og mineraler, og det ser ud til, at de også indeholder et væld af sundhedsfremmende stoffer, som ikke er helt udforsket endnu.

Grønsager sikrer også, at dit blodsukkerniveau er stabilt, og det kan måske hjælpe på din træthed.

Nødder
Studier har vist, at 40-80 gram nødder og mandler om dagen kan sænke LDL-kolesterolet med mellem fem og syv procent. Det er fedtsyresammensætningen i nødderne, der gør dem super gode for hjertet. De gavnlige fedtsyrer både sænker det skadelige LDL-kolesterol og forhøjer det gode HDL-kolesterol. Og så smager de jo super godt.
Græskarkernefrø er fulde af magnesium, som øger produktionen af afslappende dopamin.

Frugt
Frugter indeholder store mængder antioxidanter, vitaminer, fibre og mineraler og er fristende og skønne at spise hele året.

Blåbær 
Blåbær er et af de bær, der har det højeste antal antioxidanter, hvilket er afgørende for immunsystemet og for hvordan vi ældes.

Havregryn
Havregryn er fulde af gode kulhydrater, som giver energi til en lang dag. Havregryn indeholder en stribe mineraler og vitaminer, som fx B- og E-vitaminer, der holder sygdom stangen og gør kroppen sund og stærk.

Mange videnskabelige studier har vist, at havre kan sænke kolesterolniveauet i blodet og dermed reducere din risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Et nyt stort studie fra 2016 med 800.000 mennesker fra Skandinavien og USA har sammenlignet den mængde fuldkorn, som folk spiser med risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.
Resultaterne viser, at de mennesker, der indtager 70 gram fuldkorn dagligt, har en 23 procent mindre risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme.

Fede fisk 
Fede fisk er med til at holde din hjernes tænkeevne skarp og så er de fulde af de gode D-vitaminer.

Mørk chokolade
Lige siden oldtiden har mørk chokolade fået tildelt positive egenskaber. Mørk chokolade er nemlig fyldt  med næringsstoffer og masser af antioxidanter, som har vist sig at kunne booste det kropslige helbred og velbefindende