Medicinen LDN kan være gavnlig for mange fibromyalgipatienter. Overlæge Karin Due Bruun går nu efter at komme et stort skridt videre i vores viden om LDN med et omfattende forskningsprojekt.

Medicinen LDN kan være gavnlig for mange fibromyalgipatienter. Overlæge Karin Due Bruun går nu efter at komme et stort skridt videre i vores viden om LDN med et omfattende forskningsprojekt.

Nyt skridt på vejen i kompleks behandling

Kompleks behandling til kompleks smertesygdom
”Fibromyalgi er en kompleks smertesygdom, som kræver kompleks behandling, og på Smertecenter Syd har vi gennem de sidste 6-7 år brugt medicinen LDN eksperimentelt. Vores erfaring er, at behandlingen kan være gavnlig for mange fibromyalgipatienter,” forklarer overlæge Karin Due Bruun fra Smertecenter Syd på OUH.

Hun er selv i gang med et større forskningsprojekt om LDN, som er en forkortelse for Lav-dosis-Naltrexone.

Et stort skridt videre i viden
”Forskningen i LDN er indtil nu kun udført på en mindre gruppe af fibromyalgipatienter. Men baseret på vores erfaringer har vi en formodning om, at LDN kan være gavnlig for mange fibromyalgipatienter. I de 6-7 år, hvor jeg har behandlet fibromyalgipatienter med LDN, har jeg set en succesrate på ca. 50%, og det er ret godt sammenlignet med andre typer medicin."

"Målet med min egen forskning er at komme et stort skridt videre med at dokumentere, om LDN virker på fibromyalgi. Det gør vi ved at teste LDN på en større gruppe af 100 fibromyalgipatienter. 50 af dem får LDN, og den anden halvdel får placebo.”

Positivt samspil
Karin Due Bruun fremhæver, at LDN kan have flere positive effekter for fibromyalgipatienter.

”LDN virker ofte ikke kun smertelindrende, men mange får også bedre energi, de oplever mindre udtrætning, og de får en bedre nattesøvn. Ydermere har de fleste fibromyalgipatienter færre bivirkninger ved LDN end ved anden medicinsk behandling."

"Hvis en positiv effekt af LDN på fibromyalgi kan påvises videnskabeligt, vil det forhåbentlig give bedre muligheder for, at Lægemiddelstyrelsen vil nedsætte deres krav for at give økonomisk tilskud til LDN. Netop nu er det desværre sådan, at man kun kan gøre sig håb om tilskud til LDN, hvis man har prøvet al anden smertestillende medicin, som for mange fibromyalgipatienter har uacceptable bivirkninger.”

Men hvad er det, der virker ved aktivstoffet Naltrexone i behandlingen af fibromyalgi? Det spørgsmål skal Karin Due Bruuns forskning også kaste mere lys over.

Højere forekomst af cytokiner
”Forskningen peger på, at fibromyalgiramte kan have en højere forekomst af de såkaldte inflammatoriske cytokiner i centralnervesystemet end den gennemsnitlige person. Som forskere i fibromyalgi har vi efterhånden en velbegrundet mistanke om, at cytokinerne spiller ind på udviklingen og vedligeholdelsen af kroniske smerter."

"Vi har også en formodning om, at LDN kan have en antiinflammatorisk effekt på netop centralnervesystemets immunceller. I forsøget vil vi derfor også tage blodprøver før og efter behandling med LDN for at undersøge denne teori nærmere.”

Immun overfor endorfin
LDN kan også være med til at genskabe en balance i endorfinsystemet.

”Hos fibromyalgipatienter har man i forskningen fundet tegn på, at endorfinsystemet, som er en vigtig del af vores eget smerteregulerende system, er i ubalance. Endorfinsystemet består dels af endorfiner og dels endorfinreceptorer. Receptorernes opgave er at formidle effekten af endorfinet videre til cellerne."

"Noget tyder på, at man som kronisk smertepatient danner endorfin nok, men at det er receptorerne, der mangler eller ikke virker, som de skal. Man kan sige, at fibromyalgipatienter nærmest bliver immune overfor det endorfin, som deres egen krop genererer."

"Fra dyreforsøg ved man, at LDN kan stimulere dannelsen af endorfinreceptorer. Vi har også en formodning om, at LDN kan være med til at genskabe et mere velfungerende endorfinsystem hos fibromyalgipatienter.”

Foredrag om LDN
DFF afholder foredrag om LDN, hvor Karin Due Bruun deler ud af sin store viden på området. 

Næste LDN-foredrag er 10. november i Kolding.

Læs mere om foredraget og om tilmelding her. 

I 2021 vender vi tilbage med flere LDN-foredrag med Karin Due Bruun. 

Hold løbende øje med vores kalendersider - www.fibromyalgi.dk/kalender

---------------------------------------
Vil du være medlem af DFF?
Som medlem af Dansk Fibromyalgi-Forening får du adgang til en bred vifte af fordele for kun 299 kr. om året:
- Gratis socialrådgivning
- Rådgivning fra andre fibromyalgiramte
- Netværksgrupper over hele Danmark
- Rådgivning om sygdommen - og hvordan du lever bedst muligt med fibromyalgien
- Medlemsrabat på kurser
- Medlemsblad fire gange om året
DU KAN MELDE DIG IND HER 

Nyhedsbrev