Unge med handicap og en usynlig kronisk smertesygdom som fibromyalgi har det svært, når det kommer til at tage en uddannelse.

Unge med handicap og en usynlig kronisk smertesygdom som fibromyalgi har det svært, når det kommer til at tage en uddannelse.

Uddannelse og job – unge med handicap og kronisk sygdom har det svært

Svært at få fodfæste
Alt for mange unge med handicap og nedsat fysisk funktionsevne har det svært, når det kommer til at få en uddannelse samt at få fodfæste på arbejdsmarkedet.

20% blandt de 19-20-årige med handicap og nedsat funktionsevne er ikke i gang med en ungdomsuddannelse. Blandt unge uden handicap er det kun 1%, som ikke er ved at tage en ungdomsuddannelse.

Det fremgår af nye tal fra Social- og Indenrigsministeriet i den såkaldte Socialpolitiske Redegørelse, som sætter særligt fokus på børn og unges vilkår.

Kun 40% af 19-20-årige unge med handicap er i enten job eller uddannelse, mens andelen er 82% for unge, der ikke kæmper med de mange udfordringer i hverdagen som konsekvens af fx fibromyalgi.

Voldsomt udfordret gruppe
Socialrådgiver Berit Pedersen taler ofte med unge fibromyalgiramte i sin daglige rådgivning i DFF, og hun kan nikke genkendende til, at det er en voldsomt udfordret gruppe.

”Meget få unge med fibromyalgi kan magte en uddannelse, og kun ganske få unge med fibromyalgi bevilges ressourceforløb eller fleksjob. Størstedelen af de unge ender desværre med at sidde fast i kontanthjælpssystemet i alt for mange år uden den nødvendige hjælp.”

”Usikkerheden om fremtiden fører også til, at mange unge med fibromyalgi udvikler angst. Det oplever jeg i min daglige rådgivning, og det fremgår også af den nye Socialpolitiske Redegørelse, at næsten 25% blandt unge med handicap lider af angst.”

Behov for en massiv indsats
I Dansk Fibromyalgi-Forening mener vi, at tallene taler deres tydelige og skræmmende sprog og viser behovet for en massiv indsats overfor unge med handicap og nedsat fysisk funktionsevne pga. en kronisk smertesygdom som fibromyalgi. Det er urimeligt og umenneskeligt at lade tusindvis af unge i stikken, som det desværre sker netop nu!

Som ung med fibromyalgi kan du få hjælp hos Dansk Fibromyalgi-Forening. Du kan ringe til vores daglige rådgivning på tlf. 33 23 55 60:
Mandag og fredag: Kl. 10-12
Tirsdag-torsdag: Kl. 10-14

Dansk Fibromyalgi-Forening har også en ungegruppe på Facebook 
Her kan du komme i kontakt med andre unge, og I kan aftale at mødes til en snak eller en tur i biografen.

Læs også vores tema om at være ung med fibromyalgi 
---------------------------------------
Vil du være medlem af DFF?
Som medlem af Dansk Fibromyalgi-Forening får du adgang til en bred vifte af fordele for kun 299 kr. om året:
- Gratis socialrådgivning
- Rådgivning fra andre fibromyalgiramte
- Netværksgrupper over hele Danmark
- Rådgivning om sygdommen - og hvordan du lever bedst muligt med fibromyalgien
- Medlemsrabat på kurser
- Medlemsblad fire gange om året
DU KAN MELDE DIG IND HER