Hvordan fortæller man både børn og voksne børn om fibromyalgiens usynlige og uregerlige smerter? Det spørgsmål har Randi Pedersen været konfronteret med mange gange i jobbet som børnehaveklasseleder og på hjemmefronten. Randis løsning blev at transformere fibromyalgien til ”Fie Bro”.
Manglen på ord fødte ”Fie Bro”!
”Da jeg arbejdede som børnehaveklasseleder, holdt jeg op med at sige, at jeg havde det dårligt på grund af smerter fra fibromyalgien. I stedet begyndte jeg at sige, at Fie Bro er på krigsstien! Eller Fie Bro larmer og hopper rundt på mig som på en trampolin! Opfindelsen af Fie Bro gjorde en verden til forskel, både i mit arbejde med børnene og på hjemmefronten. Fie Bro har gjort sygdommen mere håndtérbar og håndgribelig.”
”Jeg kunne få børnene til at tegne Fie Bro på tavlen, hvor hun blev til alt fra en heks til en gammel dame! Det er også bedre at give Fie Bro skylden for, at mor ikke kan komme i biografen i stedet for, at mor skal ligge derhjemme og kæmpe med skyldfølelsen. Jeg kan heller ikke gå en lang vandretur med familien, men jeg kan måske gå med den første kilometer, før Fie Bro sætter sine begrænsninger.”
Børnebog om Fie Bro
I arbejdslivet endte Fie Bro med at sætte den største begrænsning af dem alle for Randi. Hun prøvede i 5 år at fortsætte i jobbet som børnehaveklasseleder med gradvist færre timer som fleksjobber. I 2015 måtte hun dog erkende, at hun ikke længere magtede det og blev tilkendt førtidspension. Fie Bro levede heldigvis videre, og Randi omsatte sine gode erfaringer med Fie Bro fra både børn og voksne til børnebogen ”Fie Bro flytter ind”. Bogen byder både på Randis egne tekster og egne tegninger.
Viden, snak og grin
”Bogen er rettet mod alle, som har behov for viden, en snak eller et grin om fibromyalgi. Når vi møder udfordringer i vores liv, er det naturligt først at tænke, at det må vi kunne fixe. Men desværre kan alt ikke fixes, når man lever med en kronisk sygdom som fibromyalgi. Derfor skal man både kunne skælde ud på og grine af Fie Bro, for det nytter ikke noget kun at blive i vreden over, hvad fibromyalgien gør ved os!”
”Jeg er med i en af FSF’s lokale netværksgrupper i Grenaa, og der har de andre dejlige damer i gruppen brugt bogen som inspiration til, hvordan de kan fortælle deres børnebørn om fibromyalgi. En fra gruppen siger nu til sine børnebørn, at når mormor skal hvile sig, så er det, fordi hun har brug for at blive ladet op ligesom en mobiltelefon. Og det billede på fibromyalgien har virket!”
”Fie Bro har været guld værd for mig, min familie og mine omgivelser. Måske kan Fie Bro også virke for dig, som læser med. Det håber jeg!”
HER KAN DU LÆSE BOGEN "FIE BRO FLYTTER IND"
Bogen er en god "samtalestarter" om fibromyalgi for dig, som lever med fibromyalgi og gerne vil fortælle børn og voksne om sygdommen.