Viceborgmester Thomas Klimek (S) fra Hjørring har det mål for alle med fibromyalgi, at det skal være slut med at løbe panden mod en mur.

Viceborgmester Thomas Klimek (S) fra Hjørring har det mål for alle med fibromyalgi, at det skal være slut med at løbe panden mod en mur.

Fibromyalgipatienter bliver svigtet
– Det er tid til handling!

”Lider du af fibromyalgi, er du retsløs, og du må kæmpe mod fordomme om alt fra, at du er hypokonder eller psykisk syg!”

Sådan lyder ordene fra viceborgmester Thomas Klimek (S) i Hjørring Kommune. Han er dykket ned i tallene fra det nye og banebrydende forskningsprojekt om fibromyalgiramtes vilkår.

Forskningen er gennemført af VIVE og Parker Instituttet og er verdens hidtil største kortlægning af fibromyalgipatienter og pårørendes vej gennem sundhedsvæsenet og det sociale system.

”Når jeg læser de mange tankevækkende tal fra den nye forskning, sidder jeg tilbage med én konklusion: Fibromyalgipatienter bliver svigtet i titusindvis, og det er tid til handling! Derfor må og skal det nye forskningsprojekt føre til politisk handling fra alle. Det gælder Folketinget, de 5 regioner, landets 98 kommuner og i hele sundhedsvæsenet.”

Fibromyalgi skal prioriteres på finansloven, understreger Thomas Klimek.

”Der skal afsættes flere penge her og nu til at hjælpe fibromyalgipatienter. Det gør vi blandt andet ved at efteruddanne sundhedspersonale i den nødvendige viden om fibromyalgi, og flere læger skal have speciale i fibromyalgi og kroniske smerter. Ydermere skal der på finansloven afsættes flere midler til forskning i fibromyalgi. Mere forskning giver os mere viden om sygdommen med henblik på, at vi hurtigere kan diagnosticere og udvikle bedre behandling af fibromyalgi.”

Thomas Klimek fremhæver konsekvenserne ved de lange udredningsforløb, der fremgår af forskningsprojektet.

”Mennesker med fibromyalgi venter i årevis på at få stillet diagnosen. Undervejs mister de deres arbejde eller må opgive deres drømmeuddannelse. Læg dertil de menneskelige og sociale konsekvenser for de fibromyalgiramte i forholdet til deres familie og venner. Fibromyalgiens usynlige smerter har været overset alt for længe i det danske samfund. Dette massive svigt af så mange medborgere og deres familier må stoppe nu!”

Kommunerne skal også indrettes på at møde mennesker med fibromyalgi med den nødvendige viden om sygdommen, understreger Thomas Klimek.

”Det er helt afgørende, at vi får spredt viden om fibromyalgi til sagsbehandlere i kommunerne. Desværre bliver fibromyalgiramte gang på gang mødt med kravet om, at de skal kunne det samme som raske mennesker, hvilket selvfølgelig er umuligt! Tilbud om beskæftigelse, arbejdsprøvninger eller uddannelse skal tage hensyn til, at man sidder overfor en borger med en alvorlig kronisk smertesygdom.”

Målet for Thomas Klimek for alle med fibromyalgi er, at det skal være slut med at løbe panden mod en mur.

”Når du lever med fibromyalgi, ønsker du at holde fast i en hverdag med så meget normalitet, som overhovedet er muligt. Det er svært, og det bliver helt umuligt, når man løber panden mod en mur i regionernes sundhedsvæsen og kommunernes jobcentre. Det nye forskningsprojekt afslører, at vi desværre har svigtet en stor gruppe af kroniske smertepatienter. Mindst 100.000 danskere lever med og lider under fibromyalgi. De fortjener bedre – meget bedre! Det nye forskningsprojekt viser, hvor der skal sættes ind. Nu er det tid til handling!”

Læs mere om det nye forskningsprojekt

Nyhedsbrev