Har du en varigt nedsat funktionsevne eller en kronisk sygdom? Så har du måske ret til kørselsfradrag?
I Ligningslovens §9D anføres, at hvis ”man har en varigt nedsat funktionsevne eller en kronisk sygdom, og har særlige udgifter til kørsel mellem hjem og arbejdsplads, så kan man være berettiget til et kørselsfradrag”.
Det vil sige, at du som fibromyalgiramt muligvis kan have ret til et kørselsfradrag, hvis din lidelse bevirker, at det ikke er muligt for dig at tage offentlige transportmidler til og fra arbejde. Kørselssatsen er gældende fra første kørte kilometer.
Kun lønnet arbejde
Det er væsentligt, at du er opmærksom på, at det kun er gældende i arbejdsforhold, hvor du har en lønindtægt. Det betyder, at hvis du laver frivilligt arbejde, så er det ikke indbefattet i retten til kørselsfradrag.
Dokumentation for kronisk sygdom
SKAT kan gøre krav på lægeerklæring, som dokumenterer, at du har en kronisk sygdom. Hvis der er usikkerhed om, hvorvidt du kan være omfattet af fradragsreglerne, så har du mulighed for at indhente et konkret svar fra SKAT.
Tilbagevirkende kraft
Du har ret til at anmode om at få din skatteansættelse ændret med tilbagevirkende kraft inden for de sidste 3 år, hvis du har haft en kronisk lidelse, inden for denne periode - og et lønnet arbejde.
Du skal angive fradraget i ”antal kilometer pr. år” - og du skal indberette oplysningerne på din årsopgørelse eller din forskudsopgørelse på www.skat.dk
Find de præcise satser og beregningen for befordringsgodtgørelse på SKATS hjemmeside
Husk at ændre transportfradrag ved hjemmearbejde
Ved hjemmearbejde skal man være opmærksom på, at man ikke er berettiget til befordringsfradrag for transport til og fra arbejde.
Det vil sige, at hvis man på grund af hjemmearbejde har udsigt til færre dage med ret til transportfradrag, skal man huske at nedjustere det antal dage, man tidligere har beregnet befordringsfradrag for i sin forskudsopgørelse.
På SKAT’s hjemmeside kan du se præcist, hvilket felt der skal rettes i forskudsopgørelsen.
Hvis du er godkendt til kørselsfradrag som kronisk syg, kan du på SKAT’s hjemmeside se, hvilket felt der skal rettes i forskudsopgørelsen – www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=2242324
Hvis du ikke er godkendt til kørselsfradrag som kronisk syg, kan du også på SKAT’s hjemmeside se, hvilket felt der skal rettes i forskudsopgørelsen - www.skat.dk/skat.aspx?oid=2234761