Tema: Behandling der virker

Sådan spiser du en elefant

Selvom der ikke findes én behandling for fibromyalgi, så kan fibromyalgi godt behandles.

I dag er der ikke nogen behandling for fibromyalgi. Det er ikke det samme, som at fibromyalgi ikke kan behandles. For selvom der ikke findes én dokumenteret behandling, der virker på alle med fibromyalgi, så er der ting, du kan gøre og behandlinger du kan modtage, der kan gøre dit liv med fibromyalgi lettere. Tankerne bag denne tilgang er dels, at meget tyder på, at fibromyalgi måske er flere forskellige tilstande – i hvert fald nok kan inddeles i flere underkategorier. Dels giver det mening, at tage fat på de enkelte symptomer, som mange med fibromyalgi oplever. En reducering af en række enkelte symptomer vil ikke kurere fibromyalgi, men det kan gøre tilværelsen markant lettere for mange med fibromyalgi.

 Behandling i små stykker

Svaret på, hvordan du spiser en elefant er naturligvis, at det gør du i små stykker. På samme måde giver det mening, at hvis du arbejder med de enkelte symptomer, som din fibromyalgi giver dig, vil du kunne opnå en samlet forbedring af dit helbred. Listen med symptomer, som fibromyalgiramte oplever er lang. Lige fra hovedpine, udmattelse over irritabel tyktarm og irritabel blære til tørre slimhinder og tand- og kæbesmerter. Samlet set virker det uoverskueligt at både diagnosticere og behandle, men hvis man ser på symptomerne enkeltvis, så er det mere at arbejde med.

 Et helhedsorienteret syn på detaljen

I Fibromyalgi- & Smerteforeningen har vi gennem flere år anbefalet tværfaglig smertebehandling. På smertecentrene rundt om i landet – private såvel som offentlige – tager man en mere helhedsorienteret tilgang til behandlingen af kroniske, som du fx oplever med fibromyalgi. Det betyder, at man sætter en lang række behandlingsformer sammen i behandlingen af den enkelte smertepatient. På smertecentrene finder du både læger, sygeplejersker, fysio- og ergoterapeuter og socialrådgivere og behandlingen sammensættes i fællesskab af de forskellige faggrupper i erkendelse af, at kroniske smerter påvirker dig på alle områder i dit liv. Man behandler dermed de enkelte symptomer og konsekvenser af de kroniske smerter for at opnå en samlet forbedring af smertepatientens liv.

Medicinsk smertelindring

Der er som sagt ikke én medicinsk behandling, der dækker alle med fibromyalgi. Der er dog, for mange med fibromyalgi, gode resultater med præparater, der egentligt er rettet mod depression eller epilepsi. Grunden til at de virker på flere med fibromyalgi er, at de har en dæmpende effekt på de dele af centralnervesystemet, det registrerer smerte. Visse præparater udviklet til behandling af gigt virker også for nogen med fibromyalgi. Lav Dosis Naltrexone (LDN) er også et middel, der synes at virke på flere med fibromyalgi. Naltrexone er et stof, der er udviklet til behandling af opiatafhængighed (opium, morfin, kodein og heroin). Flere resultater tyder på, at stoffet i lave doser – altså Lav Dosis Naltrexone – virker smertedæmpende. Det skyldes formodentlig at fibromyalgiramte ofte producerer for få opioide peptider (et opiatlignende stof kroppen selv producerer). Det betyder, at kroppens indbyggede smertedæmpende systemer ikke fungerer tilstrækkeligt og samtidigt kan det svække immunforsvaret.

 Den fysiske side af sagen

Der er også gode resultater med fysisk træning og motion i det hele taget i behandlingen af fibromyalgi. Det siger sig selv, at men ikke med kroniske smerter bare kan gå ned i motionscenteret og dyrke hård styrketræning. Også her er der dog stor forskel på fibromyalgiramte, for nogle enkelte har faktisk stor glæde af hård styrketræning. Flertallet vil dog have større glæde af at gå mere blidt til værks. Det handler om at finde den motionsform, som passer til dig og så starte i det små og gå stille og roligt frem. Det kan fx være en eller flere kortere gåture (evt. stavgang), varmtvandstræning og/eller – svømning, cykling, special tilrettelagt gymnastik eller styrketræning eller dans. Find det der passer til dig. Mange fibromyalgiramte har også stor glæde af yoga, som findes i mange forskellige variationer og belastningsgrader. Her er det bla. at du kan have glæde af en fysioterapeut. Udover fysioterapeutisk behandling, som fx massage, kan en fysioterapeut også hjælpe dig med at finde frem til hvilke former for motion, din krop kan holde til og have glæde af. De fleste oplever at motion og træning kan hjælpe med at bringe deres smerter ned på et mere tåleligt niveau og nogen enkelte oplever ligefrem, at de kan træne smerterne væk. En ergoterapeut kan også være til stor hjælp. Han eller hun kan fx hjælpe dig med at finde overskuddet til de helt dagligdags gøremål, som fx tøjvask og madlavning. De kan også hjælpe dig med at prioritere dine kræfter, så der også kan blive kræfter til de sjovere ting, som biografture eller restaurantbesøg.

 Helt ind i sindet

Det er også veldokumenteret, at din mentale tilstand har en stor indflydelse på din fysiske tilstand. Derfor har mange med fibromyalgi også stor glæde af mindfulness eller bare simple vejrtrækningsøvelser. De fleste oplever, at mindfulness både kan virke smertelindrende og samtidigt hjælpe med til at overskue dagligdagen. Mange kan også have glæde af hjælp fra en psykolog. Dels til at håndtere den stress, der naturligligt følger af et liv med kroniske smerter. Samtidigt kan kognitiv adfærdsterapi hjælpe med til at bryde ud af den angst og negative tænkning, som mange med kroniske smerter render ind i. Kognitiv adfærdsterapi er i vid udstrækning udviklet på baggrund af meditiations- og mindfulnessteknikker.

 Kost og vitaminer

Kost er også et område, som vi i dag ved har en stor indflydelse på helbredet generelt. Selvom din kost formodentligt ikke kan være skyld i din fibromyalgi, så vil en forbedring af din generelle helbredstilstand ved hjælp af en sundere kost helt sikkert hjælpe på dit generelle velbefindende og kan muligvis også være med at begrænse nogle af dine smerter. Der er også dokumentation for, at mange med fibromyalgi mangler D-vitamin og et tilskud her bla. kan hjælpe på den træthed, som mange med fibromyalgi oplever.

Interessante muligheder for fremtiden

Selvom fibromyalgi ikke er et populært emne blandt danske forskere, så sker der dog i disse år interessante ting på den internationale forskningsfront og for den sags skyld også på hjemmefronten, når vi taler om forskning i kroniske smerter. På Karolinska Instituttet i Göteborg arbejder man ud fra tesen, at nogen fibromyalgipatienter lider af en inflammation i centralnervesystemet. Det kan have den betydning på sigt, at diagnosticering af denne type fibromyalgi bliver letter. Det vil formodentligt kunne ske ved blodprøve. Derudover vil det formodentligt også muliggøre en medicinsk behandling med en form for antibiotika. I Israel forsker man i behandling af fibromyalgi i et trykkammer. Resultaterne tyder på at trykbehandlingen kan hjælpe centralnervesystemet til at reparere sig selv og dermed forbedre de tilfælde af fibromyalgi, der skyldes en oversensitivering af centralnervesystemet. Lidt i samme retning arbejder bla. professor Lars Arendt-Nielsen fra Aalborg Universitet, der mener, at det på sigt vil være muligt, at nulstille et overbelastet centralnervesystem med medicin.

Vi har samlet en række artikler til dig, hvis du vil læse mere om de enkelte behandlingsområder: 

Tværfaglig smertebehandling:

Fra patient til borger hos KIApro

Køge Smertecenter

Smerteskole i Lejre

 Fysisk træning:

Træning: Det der får dig til at smile

Fysisk træning - del 1

Fysisk træning - del 2

Fysisk træning - del 3

Din fysiske træning i fokus

Din fysiske træning - del 1

Din fysiske træning - del 2

Din fysiske træning - del 3

Stor glæde ved fysiske aktiviteter

Ergoterapi:

Sådan får du energi til alt det sjove

Medicinsk smertelindring:

Fibromyalgi og medicin

Mindfulness:

Det handler aldrig nogensinde om at tage sig sammen

Kost og vitaminer:

Birgitte Nyman giver råd om kost og motion

Kostfiber kan afhjælpe en irriteret tyktarm

 Fibromyalgi og Sundhedsvæsenet

En gennemgang af Sundhedsvæsenet forskellige tilgange til behandling af fibromyalgi

 EULAR

EULAR – European League Against Rheumatism - anbefalinger om behandling af fibromyalgi.