Den medicinske cannabis er ikke noget mirakelmiddel for Sandra Rathcke. Men hun er desværre presset ud på det sorte marked for at mærke de positive effekter, som den medicinske cannabis giver hende.

Den medicinske cannabis er ikke noget mirakelmiddel for Sandra Rathcke. Men hun er desværre presset ud på det sorte marked for at mærke de positive effekter, som den medicinske cannabis giver hende.

Presset ud på det sorte marked

Voldsomme smerter har plaget 33-årige Sandra Rathcke, siden hun var 9 år. Sandra måtte bl.a. stoppe med at dyrke sport, og som 30-årig fik hun konstateret fibromyalgi. Gennem 15 år har hun i perioder brugt cannabis, både på recept og fra det sorte marked.

Cannabis er uden tvivl et kontroversielt lægemiddel, og det fremkalder billeder på den indre nethinde af alskens krimidramaer, når talen falder på cannabis – også til medicinsk brug. 
Sandra har valgt at stå åbent frem med sine erfaringer, selv om det er grænseoverskridende.

Det er da angstprovokerende for mig at fortælle min historie, men jeg er også glad for at give mit bidrag til at kaste lys over de mange nuancer, der er i debatten om medicinsk cannabis. Jeg vil gerne understrege, at medicinsk cannabis på ingen måde er noget mirakelmiddel for mig. Men den medicinske cannabis har vist sig at være et virksomt lægemiddel til mig, og jeg har langt færre bivirkninger fra cannabis end fra andre gængse godkendte smertepræparater.”

Usikkerhed på det sorte marked
Udover færre bivirkninger fra den medicinske cannabis kan Sandra halvere sit forbrug af blandt andet morfin, sovemedicin og muskelafslappende medicin, når hun anvender medicinsk cannabis. Sandra har dog aldrig kunnet få recept på den kombination af medicinske cannabis-præparater, der virker bedst for hende.

”Hvorfor skulle det være farligere for mig at bruge medicinsk cannabis end morfin? Det spørgsmål stiller jeg mig selv, når jeg desværre bliver presset ud på det sorte marked med den usikkerhed, som det giver i forhold til kvaliteten af produkterne."

"Cannabisplanterne til det sorte marked bliver jo dyrket med henblik på at give en så høj euforiserende effekt som muligt. Men jeg ønsker ikke at blive skæv, og derfor indtager jeg primært medicinsk cannabis om aftenen, så jeg ikke risikerer at være påvirket af den euforiserende effekt i løbet af dagen.”

Skyttegravskrigen om cannabis
Debatten om medicinsk cannabis er evigt ulmende i både sundheds- og retspolitikken, og meningerne er skarpe på begge sider af fronten i denne skyttegravskrig.

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis, som blev lanceret i 2018, har fået debatten til at blusse op. Alle partier i Folketinget vedtog forsøgsordningen, som blev – og fortsat bliver – skarpt kritiseret fra mange læger.

De savner et stærkere forskningsfundament under medicinsk cannabis og er bekymret for manglende viden om bivirkninger på lang sigt. Sandra appellerer til forsoning i skyttegravskrigen, og hun mener, at modviljen blandt læger overfor medicinsk cannabis måske ikke er så udtalt, som man kan få indtryk af i den offentlige debat.

Et mere afbalanceret syn
”Jeg mener faktisk, at flere læger, end man skulle tro, er mere positive overfor medicinsk cannabis. De tør bare ikke udskrive det, fordi en recept på medicinsk cannabis medfører så megen overvågning, kontrol og bureaukrati fra Sundhedsstyrelsen."

"Jeg vil gerne gentage, hvad jeg tidligere har sagt. Medicinsk cannabis er ikke noget mirakelmiddel – hverken for mig eller for andre – og den medicinske cannabis kan ikke fjerne behovet for andre typer medicin. Men hvis man har gavn af medicinsk cannabis som fibromyalgipatient, skal man have mulighed for at få det på recept, så man ikke bliver presset ud på det sorte marked. Derfor er min appel, at vi når til et punkt, hvor alle får et mere afbalanceret syn på medicinsk cannabis.”

Retur til forsiden af vores tema om medicinsk cannabis