Fibromyalgiramte Renée Sørensen har oplevet stigmatisering på mange fronter, selv fra sin nærmeste familie.

Fibromyalgiramte Renée Sørensen har oplevet stigmatisering på mange fronter, selv fra sin nærmeste familie.

Stigmatisering på mange fronter
”Det er vigtigt for mig at stå frem og fortælle om den stigmatisering, som jeg har oplevet på mange fronter. Ved at fortælle min historie håber jeg, at jeg kan give et bidrag til, at andre ikke skal ende i samme situation som mig og spilde hele deres ungdom på at kæmpe mod systemet.”

Skepsis i familien
”Jeg kommer fra en familie, hvor holdningen er, at ”man bare ikke er syg”, så jeg har oplevet meget skepsis i min familie overfor fibromyalgi. Jeg er blevet beskyldt for at være hypokonder, og jeg bare skal tage mig sammen. Jeg er også blevet beskyldt for at være manipulerende, fordi jeg kan klare mere på nogle dage end på andre dage. Men det er jo bare virkeligheden for os med fibromyalgi, at vores energi- og funktionsniveau kan svinge utrolig meget.”

Forfulgt af psykiatrisk stempel
”Som 18-årig blev jeg diagnosticeret med en depression, og det psykiatriske stempel er desværre blevet ved med at følge mig, selv om jeg nu har fået konstateret fibromyalgi. Mange misforstår stadig fibromyalgi og opfatter det som en psykisk sygdom, når de læser, at fibromyalgi er en hjernesygdom.

Ubalancer i centralnervesystemet
Det er også rigtigt, at fibromyalgi er en hjernesygdom, men det er, fordi sygdommen er knyttet til ubalancer i centralnerve-systemet i hjernen, hvilket ikke har noget at gøre med psykiatriske diagnoser!”

Misforståelser fra lægerne
”Jeg vil på ingen måde være fordomsfuld overfor mennesker, som vitterligt har psykiske lidelser. Men for mig og alt for mange andre fibromyalgiramte ender det desværre ofte i rent gætværk og misforståelser fra lægerne, når vores fysiske smertesygdom bliver misforstået som psykisk sygdom.”

Usynlig og alvorlig sygdom
”Den mistro og stigmatisering, jeg oplever, har dog store psykiske konsekvenser for mig, og i sundhedsvæsenet bliver jeg desværre stadig behandlet, som om jeg er hysterisk. Jeg vil virkelig ønske, at praktiserende læger bliver bedre til at opdage og behandle fibromyalgi. Heller ikke på Jobcenteret bliver jeg mødt med samarbejde, fordi min sag konstant bliver trukket i langdrag. Det er, som om det er umuligt for mange mennesker at tro på, at jeg som ung kvinde er alvorligt syg, selv om man ikke kan se det på mig.”

HØR FLERE HISTORIER FRA FIBROMYALGIRAMTE OM STIGMATISERING

RETUR TIL FORSIDEN AF TEMA OM STIGMATISERING
---------------------------------------
Vil du være medlem af FSF?
Som medlem af Fibromyalgi- & Smerteforeningen får du adgang til en bred vifte af fordele for kun 299 kr. om året:
- Gratis socialrådgivning
- Rådgivning fra andre fibromyalgiramte
- Netværksgrupper over hele Danmark
- Rådgivning om sygdommen - og hvordan du lever bedst muligt med fibromyalgien
- Medlemsrabat på kurser
- Medlemsblad fire gange om året
DU KAN MELDE DIG IND HER

Nyhedsbrev