Sundhedssystemets tilgang

undefined

I Danmark er det i høj grad den alment praktiserende læge, der er omdrejningspunkt for den behandling, man tilbydes i sundhedsvæsenet, men det er ikke altid de er klar over, hvilke behandlinger de har mulighed for at henvise til. Derfor har Fibromyalgi- & Smerteforeningen lavet en oversigt, man kan få inspiration i, men man skal selvfølgelig være klar over, at ikke alle har brug for de forskellige typer af behandling. Du kan også finde en kort oversigt over mulighederne for behandling i udlandet og finde en operationsvejledning for fibromyalgiramte.

I denne sektion kan du også læse mere om, hvordan fibromyalgiramte i USA særligt bruger læger med speciale i fysisk medicin og rehabilitering til at udrede og behandle patienter med fibromyalgi.

Smerterne er et resultat af, at centralnervesystemet er blevet overfølsomt og registrerer markant mere smerte end centralnervesystemet hos raske. Smerterne kan vise sig overalt i kroppen. Ofte flytter de rundt. Nogle gange føles de mest som ømhed og ubehag, andre gange er de intense.

Nogle oplever, at smerterne er særligt slemme i afgrænsede områder som nakken, skuldrene, ryggen, hofterne eller knæene.

Det er almindeligt, at smerterne varierer i forhold til årstider. Mange har det værre når det er koldt, og bedre om sommeren eller i varmt klima.

Med tiden lærer du mønstret for dine smerter at kende og får dermed lettere ved at begrænse dem. Du vænner dig til, at smerterne i nogle perioder kræver flere hensyn.

I afsnittet omkring behandling kan du læse mere om, hvad du selv kan gøre i forhold til fx medicin, motion og afspænding. Det er vigtigt at du lytter til din krop og prøver dig frem, for at finde ud af, hvad der er den rette behandling for dig.

Sundhedsvæsenet om fibromyalgi
Læs hvad det danske sundhedsvæsen tilbyder af behandling her

Behandling i udlandet
Læs om dine rettigheder og muligheder for behandling i udlandet her

Operationsvejledning for fibromyalgipatienter
Hvis du i anden sammenhæng skal gennemgå en operation, kan du her finde en vejledning til, hvad der skal tages hensyn til i forbindelse med fibromyalgien.

Acute post-operative pain management
Her kan du læse mere om smerter efter en operation (på engelsk)

Fysisk medicin og rehabilitering
Læs Mark Pellegrinos, der er en amerikansk specialist i fibromyalgi (og som selv har fibromyalgi) beskrivelse hvordan man i USA diagnosticerer og behandler fibromyalgiramte under specialet Fysisk medicin og rehabilitering

Links til viden sundhedsvæsenets tilgang
Internationalt arbejdes der meget med, hvordan fibromyalgi bedst organiseres. Find forskellige links til forskning om dette her

Copyright: Fibromyalgi- & Smerteforeningen.

Nyhedsbrev