Hvor mange børn har fibromyalgi?
Forskningsresultater fra Finland, Israel og Mexico peger på, at 2 – 6 % af alle skolebørn er påvirket af børnefibromyalgi – og som hos de voksne er der flere piger end drenge, der rammes af sygdommen. I stedet for blot at kalde det fibromyalgi bruger man internationalt udtrykket ”Juvenile Fibromyalgia” - børnefibromyalgi. Altså fibromyalgi, der er startet i barndommen, og hvor man ikke udelukker, at børnene i enkelte tilfælde får det bedre.
I Norge er tallet for børn, der diagnosticeres med fibromyalgi, også højt og der er generelt fokus på problemstillingen i samfundet. Blandt andet sendes der pjecer ud til skolerne om, hvad det vil sige, når man som barn har fibromyalgi, så elever og lærere kan få større indsigt i sygdommen.
Flere børn og unge får fibromyalgi
I Danmark ser vi også et stigende antal børn og unge, der får diagnosen fibromyalgi, men der er også et stort mørketal med børn og unge der på trods af symptomer ikke får diagnosen. Tidligere var holdningen, at man som barn ikke kunne have fibromyalgi, og der er stadig for lidt viden om børn med fibromyalgi i sundhedsvæsenet, for stor usikkerhed og al for stor mangel på børnereumatologer.
Hvad udløser fibromyalgi hos børn?
Vi ved i dag, at især nogle familier rammes af fibromyalgi, der er altså en grad af genetisk disposition – arvelighed. Men som hos de voksne kan udløseren også være et fysisk eller følelsesmæssigt traume. Der er også en del fibromyalgiramte børn, som udvikler flere sygdomme efterfølgende, bl.a. forskellige gigtlidelser.
Hvordan lever man som barn med fibromyalgi?
Rådene er de samme for børn som hos voksne med fibromyalgi, men der er også nogle særlige problemstillinger i forhold til det at være barn, at kunne klare sig i folkeskolen og kunne finde sig selv. Vi har samlet lidt viden her på siden, og man er også altid velkommen til at kontakte foreningen for mere information og en snak med en af vores konsulenter eller vores frivillige, der alle selv har fibromyalgi.
Her på hjemmesiden er der også en særlig sektion for unge med fibromyalgi og om at uddanne sig, som kan være god at orientere sig i.
Teenager med fibromyalgi
Interview med en mor, der fortæller om at have en teenager med fibromyalgi
Læs artikel
Ring til rådgivningen i FSF
FSF har en række medlemstilbud målrettet børn og unge med fibromyalgi samt deres pårørende. Ring på tlf. 33 23 55 60 for at høre nærmere:
Du kan også skrive til fsf@fibromyalgi.dk - så svarer vi dig hurtigst muligt.