Mere end én diagnose? - komorbiditet og fibromyalgi

undefined

Mange med fibromyalgi lever samtidigt med en anden eller måske endda flere andre diagnoser. For nogen har de måske i mange år haft en anden diagnose, fx en lidelse der medfører kroniske smerter og efterfølgende udvikler de så også fibromyalgi. Andre har fibromyalgi, med udvikler så med tiden andre diagnoser, efterhånden som de ældes eller også er de bare så uheldige, at der kommer mere til. Der er også nogen der har fx har mange symptomer med mave-tarm problemer og at det hen af vejen konstateres, at der er tale om irritabel tyktarm, ved siden af fibromyalgien. Andre oplever, at døje med fx tørre øjne, men hvis de undersøges de for Sjögrens Syndrom er tørhedsgraden ikke af et omfang, som dem der har diagnosen – man har altså bare symptomer der minder om sygdommen.

I en canadisk undersøgelse fra 2005, konkluderede forskerne at 90% af de kvinder med fibromyalgi, der udgjorde målgruppen havde mere en én diagnose. Gennemsnitsalderen blandt deltagerne var oppe på over 50 år og deltagerne led udover fibromyalgi af en række sygdomme. Der var primært tale om sygdomme som slidgigt, knogleskørhed, diabetes, stofskifteproblemer, blodmangel, kredsløbssygdomme, forhøjet kolesterol, irritabel tyktarm, irritabel blære og kronisk trætheds syndrom. Derudover havde 5,6% af deltagerne en psykisk sygdom i form af depression eller angst. 

Det er vigtigt at tage alle ens symptomer alvorligt og tror man, at man har en anden diagnose er det vigtigt at snakke med sin læge om det og få det af- eller bekræftet.

Her på hjemmesiden samler vi løbende forskning om fibromyalgi og andre diagnoser, listen er ikke udtømmende med udvikles løbende efterhånden.

Comorbidity in fibromyalgia
Læs ovennævnte forskningsprojekt her (engelsk)

 

Copyright: Fibromyalgi- & Smerteforeningen.

Nyhedsbrev