Problemer i muskler og led

undefined

Mange mennesker med fibromyalgi er plaget af problemer i muskler og led. Udover smerter kan der være stivhed og andet ubehag, som måske generer først eller sidst på dagen.

For nogle er det pinefuldt at få kroppen i gang om morgenen. For andre er den sidste del af dagen værst. De får det værre, når de har sat sig om aftenen for at slappe af eller se tv.

En del fibromyalgiramte oplever ikke kun stivhed og ømhed, men også at muskelstyrken falder. Kroppen forekommer mindre stærk, og det kan for eksempel kræve større anstrengelse at forcere trapper.

Andre fibromyalgiramte oplever, at motorikken svigter. Nedsat motorisk kontrol kan vise sig ved, at du taber ting, snubler lettere, hælder ved siden af glasset eller måske slår dig på møbler og dørkarme. Det går ofte udover finmotorikken, hvilket for mange giver problemer i køkkenet eller ved brug af mobiltelefon.

Hvis problemet er størst om morgenen, er det vigtigt at give sig god tid til at komme i gang. Er aftenen værst, kan det hjælpe at pakke sig godt ind. Et langt, varmt bad kan måske hjælpe, uanset om morgen eller aften er værst.

Hvis du har problemer med finmotorikken, kan du have gavn af køkkenredskaber og andre hjælpemidler med ergonomiske håndtag og greb. Kommunens ergoterapeuter kan hjælpe men der findes desværre ingen tilskud til denne form for sygdomsrelaterede udgifter. De kan dog være en rigtig god investering i en lettere hverdag.

For at styrke muskler og led er det nyttigt at kende gode øvelser, som du kan lave, inden du står op, eller inden du går i seng. En fysioterapeut kan vise dig kropspositioner eller bevægelser, der løsner og beroliger eller styrker svage led eller muskler.

Regelmæssig motion i moderate doser er vigtigt for led og muskler. Træning virker mod smerter og holder kroppens styrke, ressourcer og motoriske kunnen ved lige. Find en mild og rat motion, som du trives med og husk at varme op først.

FM-ramte med et funktionsniveau som de 70-80 årige

Ergoterapeut Eva Wæhrens, Parker Instituttet på Frederiksberg har gennemført et forskningsprojekt om fibromyalgiramtes evne til at udføre hverdagsopgaver.

I studiet foretog ergoterapeuter konkrete målinger af den fibromyalgiramtes evne til at udføre hverdagsopgaver (også kaldet almindelig daglig levevis, ADL). Konklusionen på projektet viste, at de fibromyalgiramte der deltog i studiet, i gennemsnit havde et funktionsniveau svarende til raske 70-80 årige. 

Nyt forskningsprojekt afliver fordomme om fibromyalgi
Læs om Eva Wæhrens forskningsprojekt her

Links til viden om muskler og led
Find forskellige links til mere viden om muskler og led her

Egenvurdering af fysisk funktionsniveau hos kvinder med fibromyalgi
Her finder du en dansk oversættelse af resumeet af et forskningsprojekt

Central motor control failure in fibromyalgia
Et kort resume på engelsk af et forskningprojekt. Læs resumeet her

Differences between questionaire- and interviewbased measures og activities og daily living
Et kort resume på engelsk af et forskningprojekt. Læs resumeet her

Copyright: Fibromyalgi- & Smerteforeningen.

Nyhedsbrev