11 teknikker til at reducere stress

Den amerikanske fibromyalgi forening bragte i august 2013 en artikel af Eve Reddin Lennon, en coach der bl.a. selv har fibromyalgi og som har specialiseret sig i at arbejde med mennesker, der er ramt af sygdom.
Eve Reddin Lennon konkluderer at stress er uundgåeligt, alle oplever fysisk eller emotionel stress i løbet af deres liv. Fibromyalgien kan være med til at udløse stress, men stress kan forværre fibromyalgien, derfor er det vigtigt at arbejde med stressen. Det er ikke noget man lærer en gang for alle, men noget man skal øve sig i på en daglig basis.

Første skridt er, at identificere, hvad der udløser din stress. En stress dagbog kan være en hjælp i den forbindelse, bare noter ned i en lommebog, hvad der stresser dig. Er det familie eller problemer i forholdet? Angst for forandringer eller det ukendte? Urealistiske forventninger? For lidt eller for meget tid? En negativ attitude eller måde at se tingene på?

At identificere, hvad der udløser din stress er vigtig. Er der mønstre i, hvad der udløser din stress? Er der noget du kan undgå eller ændre? Er der områder, hvor du selv er med til, at skabe din egen stress? Nogen gange kan det at se tingene nedskrevet ændre, hvordan du ser på tingene og måske endda pege på mulige løsninger.

Herefter peger Eve Reddin Lennon på 11 teknikker til at kunne håndtere og reducere din stress :

Stop før du reagerer. Tag en dyb vejrtrækning, træd tilbage og spørg dig selv, hvor vigtig det egentlig er. Vil det have en stor indflydelse og stadig være vigtigt i morgen eller om nogle uger? Er det overhovedet værd, at reagere på eller skal du bare lade det være? Brug et øjeblik på, at overveje din reaktion, før du reagerer. Tilpas din reaktion til situationen.

Genkend og accepter de ting du ikke kan kontrollere. At være realistisk i en stresset situation betyder meget i forhold til angst og vrede. Det du kan kontrollere er, hvordan du vælger at reagere i forhold til en given situation. Vil du vælge at lade dig frustrere over en given situation eller give slip? Hvor meget af din værdifulde energi, er du parat til at spilde? Hvilken positiv handling kunne du i stedet bruge energien på?

Vær proaktiv med problemerne. Hold op med at udskyde tingene. Når du skal have klaret de ting du syntes er ubehagelige, vil du bare forlænge stressen ved, at udskyde tingene. Få klaret tingene og læg dem bag dig. Når der er et specifikt problem der skal klares, så start med at give der selv lov til at overveje mulige løsninger, før du beslutter hvad du vil gøre og går i gang med at få det gjort. Der er altid mere end en mulig løsning! Hvis du opdager er du kun kan se problemerne som enten/eller, så husk at du bare skaber problemer for dig selv, for så vil du kun være tilfreds med et muligt udkomme. Giv dig selv frihed til at se på problemet igen. Nogen gange er selve problemet den måde du anskuer problemet.

Vælg dine kampe! Det betyder ikke blot færre tilfælde, hvor du kan risikere at få stress, det betyder også at når der er noget der er værd, at kæmpe for, kan det få den opmærksom der er brug for. ”Lad være med at bekymre dig om de små ting” er et godt råd. Fokuser på dine værdier og dine prioriteter og tag tiden til, at træde et skridt tilbage og danne dig et bredere perspektiv før du kaster dig ud i en negativ reaktion.

Vær realistisk. Drop de forudindtagede ideer om, hvad du ”burde” gøre og gør dit liv mere enkelt. Hvis du bliver overvældet af, at der er for mange ting du skal have klaret, så prioriter og se, hvad du kan stryge fra listen. Bræk store opgaver over i mindre, mere håndterbare bidder og bed om hjælp, når der er brug for det.

Giv dig selv tilladelse til at sige NEJ! At kende dine begrænsninger og så beslutte at overskride dem gør dig ikke modig og er ikke beundringsværdigt. Det er bare selvødelæggende. Hvorfor skulle du vælge at påtage dig mere ansvar end du kan håndtere, hvis du ved at det er til skade for dit eget helbred? Husk at hver gang du siger nej til noget, siger du ja til at passe på dig selv og have tiden til de mere værdifulde ting her i livet.

Snak tingene igennem. Når du holder de negative oplevelser og følelser for dig selv, forøger og forlænger du din stress.

                                                                                                                                   

Læs den fulde artikel på engelsk her: http://www.fmcpaware.org/component/content/article/189-resources/articles/stress/1001-11-stress-reducers.html#stress

Nyhedsbrev