Smerter

undefined

Smerter er det centrale symptom ved fibromyalgi. Du kan ikke få stilles diagnosen uden at have symptomet ”udbredte smerter”. For de fleste fibromyalgiramte er udbredte smerter og hurtig udtrætning de største problemer.

Smerterne er et resultat af, at centralnervesystemet er blevet overfølsomt og registrerer markant mere smerte end centralnervesystemet hos raske. Smerterne kan vise sig overalt i kroppen. Ofte flytter de rundt. Nogle gange føles de mest som ømhed og ubehag, andre gange er de intense.

Nogle oplever, at smerterne er særligt slemme i afgrænsede områder som nakken, skuldrene, ryggen, hofterne eller knæene.

Det er almindeligt, at smerterne varierer i forhold til årstider. Mange har det værre når det er koldt, og bedre om sommeren eller i varmt klima.

Med tiden lærer du mønstret for dine smerter at kende og får dermed lettere ved at begrænse dem. Du vænner dig til, at smerterne i nogle perioder kræver flere hensyn.

I afsnittet omkring behandling kan du læse mere om, hvad du selv kan gøre i forhold til fx medicin, motion og afspænding. Det er vigtigt at du lytter til din krop og prøver dig frem, for at finde ud af, hvad der er den rette behandling for dig.

Smerter uden grænser
Lars Arendt-Nielsen fra Smerteforskningscentret i Aalborg fortæller her mere om hvordan de måler smerte og hvordan smerter påvirker vores system

Copyright: Fibromyalgi- & Smerteforeningen.

Nyhedsbrev