Større følsomhed

 undefined

Nogle fibromyalgiramte bliver lettere generet af lyd og lys. Også duft, smag og berøring kan påvirke voldsomt og generelle påvirkninger som vejret og temperatur kan også have indflydelse.

Det er velkendt at vejr og temperatur påvirker mennesker der har smerter i bevægeapparatet og undersøgelser peger på at en meget stor andel af fibromyalgiramte også påvirkes.

Forstyrrelser i centralnervesystemet gør også fibromyalgiramte mere følsomme over for sanseindtryk. Det kan føles, som om sanseindtrykkene går direkte ind uden at blive filtreret.

Nogle oplever, at stærkt eller blinkende lys påvirker meget voldsomt, og dette problem kan være forbundet med hovedpine eller migræne. Det kan være umuligt at opholde sig på et diskotek eller i en biograf.

En del har problemer med bilkørsel i mørke, fordi modkørende bilers lygter generer og forstyrrer koncentrationen. Andre har det svært med at opholde sig på steder med stærk trafik.

Et indkøbscenter med mange mennesker og høje eller gennemtrængende lyde kan være stærkt ubehageligt. Det samme gælder selskaber, hvor gæsterne taler højt eller i munden på hinanden.

Kraftige dufte af for eksempel parfume eller cigaretrøg kan virke stærkt forstyrrende, men også duften eller smagen af mad eller drikke kan virke forstyrrende og kan betyde, at en velkendt ret i en periode smager forkert.

Mange med fibromyalgi oplever at især lette berøringer, kan virke ubehagelige eller ligefrem smertefulde.

 

Hvad kan du gøre

Der er ingen god ide at isolere sig helt fra verden og dens påvirkninger, men som regel undgår fibromyalgiramte med disse symptomer automatisk steder præget af høj lyd eller stærkt lys. Mange har glæde af ørepropper, som dæmper lydene uden at fjerne dem. Der findes mange forskellige typer i forskellige prisklasser. Nogle har også glæde af, at skabe sin egen lydkulisse – fx et par høretelefoner med ens ynglingsmusik.

Du kan også styre påvirkningen en hel del ved at vælge, hvornår du bevæger dig rundt i trafik eller indkøbsområder. Tænk på at afgrænse den tid, du udsætter dig for støj. Er du tvunget til at opholde dig i uro, kan du måske indlægge pauser, hvor du kommer i ro.

Det er en god ude at sørge for skånsom belysning i hjemmet. Nogle har det godt med at have solbriller på indendørs og særlige skærmbriller til arbejde ved computer.

Du kan få flere gode tips til at leve med det større følsomhed ved, at kontakte Fibromyalgi- & Smerteforeningen.

 

Links til viden om følsomhed
Find forskellige links til mere viden om følsomhed her

Perceived pain and weather changes in rheumatic patients
Et kort resume på engelsk af et forskningprojekt. Læs resumeet her

 

Copyright: Fibromyalgi- & Smerteforeningen.

Nyhedsbrev