Problemer med udtrætning

undefined

Næsten alle fibromyalgiramte oplever at blive trætte længe før andre. For nogle er trætheden ligesom kroniske smerter en fast følgesvend.

Niveauet af træthed svinger dog hos den enkelte. I nogle perioder er trætheden der hele tiden, mens der i andre perioder er mere energi og overskud.

Trætheden kan komme meget pludseligt. Du kan føle dig veloplagt og være i fuld gang med noget og så fra det ene øjeblik til det andet blive overmandet af en lammende dyne af træthed, som kan være flere timer.

Nogle dage kan du måske arbejde længe uden træthed. Andre gange er trætheden der, allerede når du starter, eller den dukker meget hurtigt op. Trætheden skyldes forstyrrelser i centralnervesystemet og dårlig søvnkvalitet.

Hvad kan du selv gøre

Du kan desværre ikke sove eller hvile dig fra denne form for træthed, men det gavner at holde tempoet nede i perioder, hvor du føler dig særligt træt.

Du kan også dæmpe trætheden ved at tage et hvil eller et powernap, hvor du kobler af. Sæt eller læg dig i nogle minutter med lukkede øjne. Slap af i kroppen og luk ned for tankerne. En egentlig middagslur gavner som regel ikke, fordi den kan gøre det ekstra svært at sove om natten.

Sørg i øvrigt for hver dag at komme ud i luften og få bevæget dig. Også selvom du er træt. Uden motion og frisk luft vil din træthed lettere gribe om sig.

Links til viden om udtrætning
Find forskellige links til mere viden om udtrætning her

 

Copyright: Fibromyalgi- & Smerteforeningen.

Nyhedsbrev