Underlivet

undefined

Fibromyalgi påvirker også kvinders underliv. Som beskrevet i afsnittet om tørre slimhinder er tørre slimhinder i underlivet udbredt blandt fibromyalgiramte kvinder i alle aldre. Dette giver risiko for smerter ved samleje og øger risikoen for infektioner.

Fibromyalgien påvirker også det hormonelle system og mange med fibromyalgi rapporterer om øgede smerter og andre symptomer i forbindelse med menstruation, i underlivet og generelt. Udover smerter rapporteres der oftest om øget træthed, hovedpine, men det forstyrrer også søvnen og der er øget risiko for stress.

I forhold til fibromyalgi og graviditet kan du læse mere her.

Også kvinder med fibromyalgi der kommer i overgangsalderen påvirkes, du kan læse mere om det her.

Hvad kan du gøre

Pas op din krop, træning og væske kan mindske de gener der sker i forbindelse med en menstruation og afspænding kan være med at begrænse stress.

Har du kraftige smerter i underlivet i forbindelse med menstruation, samleje eller generelt er det en god ide af snakke med din læge eller opsøge en gynækolog – også for at udelukke en eventuel anden diagnose som fx endometriose.

Hvis man oplever smerter eller ubehag i forbindelse med samleje, kan det være svært at fasholde et aktivt sexliv. Du kan her på siden og i medlemsbladet læse mere om sex og samliv og du kan selv stille spørgsmål til den sexolog som foreningen har tilknyttet.

Fibromyalgi, menstruation og overgangsalder
En artikel om de påvirkninger der sker i forbindelse med menstruation og overgangsalder

Sanne om sex og samliv
Psykolog og sexolog, Sanne Neergaard, har givet tilladelse til, at de spørgsmål og svar, som hun tidligere har givet i medlemsbladet, må bringes på hjemmesiden, således også nye medlemmer kan få glæde af de svar, hun tidligere har givet. Svarene vil stå ved det navn, som indlægget knytter sig til.

 

Copyright: Fibromyalgi- & Smerteforeningen.