Anja Marker Teut frygtede at blive stemplet som doven, hvis ikke hun kunne klare "det hele". Men på grund af fibromyalgien måtte Anja erkende, at hun ikke kunne det hele. Anja ses her med datteren Nynne.

Anja Marker Teut frygtede at blive stemplet som doven, hvis ikke hun kunne klare "det hele". Men på grund af fibromyalgien måtte Anja erkende, at hun ikke kunne det hele. Anja ses her med datteren Nynne.

Frygten for stemplet som doven

Vil andre se mig som doven?
”Jeg var bange for, at andre ville se mig som doven, hvis ikke jeg kunne klare det hele.” 28-årige Anja Marker Teut tænker tilbage på de år, hvor hun læste til sygeplejerske.

”Jeg begyndte på sygeplejestudiet i 2011 og gennemførte uddannelsen uden forsinkelser undervejs. Men det var sindssygt hårdt, fordi jeg også havde et job ved siden af studiet. Jeg ville dog kæmpe mig igennem, fordi jeg er typen, som tænker meget over, hvad andre mon tænker om mig. Så jeg var bange for, at andre ville dømme mig som doven, hvis ikke jeg kunne klare det hele.”

Stærke smerter
Anja kunne også ”det hele” – i hvert fald for en stund…

”Jeg blev færdig som sygeplejerske med et 10-tal i min afsluttende opgave i sommeren 2014, og jeg fik job med det samme. Men et års tid senere blev jeg diagnosticeret med fibromyalgi. Det gav mig så forklaringen på, hvorfor jeg i mange år havde levet med stærke smerter, som var blevet forværret." 

Kan ikke arbejde fuldtid
"Jeg prøvede alligevel fortsat at arbejde som sygeplejerske i 37 timer om ugen med skiftende arbejdstider. Men i slutningen af 2017 knækkede jeg med stress og blev nødt til at bearbejde mange år med sygdom for at kunne fungere som menneske igen.”

I den proces har Anja bl.a. haft stort udbytte af 14-dages-kurset for fibromyalgiramte på Parker Instituttet på Frederiksberg Hospital. Her indså Anja, at hun måtte erkende, at hun ikke længere kunne klare et fuldtidsjob.

Derfor stoppede hun som sygeplejerske i juli 2018 efter 7 måneders sygemelding. Det seneste halve år har Anja været i jobprøvning i ca. 10 timer om ugen på et apotek med henblik på afklaring af sin fremtidige jobsituation.

"Forventningen om det perfekte liv" - Anja er også ung mor med fibromyalgi

Læs også om ”Lunas studieliv med fibromyalgi”

Nyhedsbrev