Luna Sofie Kuld Jensen fortæller om at være ung med fibromyalgi og finde sin rette hylde, når man skal vælge uddannelse.

Luna Sofie Kuld Jensen fortæller om at være ung med fibromyalgi og finde sin rette hylde, når man skal vælge uddannelse.

Lunas studieliv med fibromyalgi - 2. del

Ny identitet og selvforståelse
Luna er gradvist vendt tilbage til at bruge mere og mere tid på sit studie og skal nu i gang med kandidatdelen af sit studie i pædagogik på Københavns Universitet. Her veksler hun mellem at studere på fuldtid og deltid.

”Det bliver første gang, jeg skal studere på fuld tid, efter jeg blev diagnosticeret med fibromyalgi. Udsigten til at studere på fuld tid gør mig nervøs, men jeg har omstruktureret min forståelse af min egen identitet som studerende og mine egne forventninger til mig selv. Det har været nødvendigt, så jeg ikke løb ind i den ene fiasko efter den anden.”

Vejen til den rette hylde
Lunas nye tilgang til sit studieliv betyder bl.a., at hun ikke har noget studiejob.

”Jeg må bare erkende, at jeg ikke kan det samme som mine medstuderende i forhold til både at studere og have et relevant studiejob på samme tid. Man kan ikke komme udenom, at det jo betyder meget for ens fremtidige jobmuligheder, at man får noget erfaring og opbygger et netværk, mens man studerer."

"Men der er jeg nødt til at slå koldt vand i blodet og fokusere på mit studie og have tiltro til, at jeg nok skal finde min rette hylde, selv om jeg er et skridt bagud sammenlignet med mange andre studerende.”   

Hvad brænder du for?
Hvordan lyder Lunas afsluttende råd til andre unge med fibromyalgi, som enten er i gang med en uddannelse eller er i gang med at tænke på valg af uddannelse?

”Mit vigtigste råd er at finde noget, man brænder for og fokuserer på, hvad der kan holde motivationen oppe. Det gør mig stadig rigtig ked af at tænke på, at jeg måske ikke kan klare et fuldtidsjob, når jeg er færdig med mit studie. Men vi må ikke stirre os blinde på de drømme, vi måske engang havde, men som nu desværre er urealistiske."

"For mig handler det om at øve sig i at se mulighederne indenfor de begrænsninger, vi har som fibromyalgiramte. Det er blevet lettere for mig at se verden på den måde, men det tager lang tid. Og for os unge med fibromyalgi er det en løbende proces at gå nye veje i livet, som vi hele tiden skal øve os på…”

Få hjælp hos DFF som ung med fibromyalgi
Er du ung med fibromyalgi? Eller er du pårørende til et ungt menneske med fibromyalgi? Så kan du få hjælp hos Dansk Fibromyalgi-Forening.

Vores erfarne team af rådgivere sidder klar til at hjælpe dig på tlf. 33 23 55 60.
- Mandag og fredag: Kl. 10-12
- Tirsdag-torsdag: Kl. 10-14

Du kan også komme med i DFF’s ungegruppe på Facebook. Her kan du få kontakt til andre unge med fibromyalgi, og I kan aftale en tur i biografen eller at mødes til en snak.

Du kan også skrive til DFF via Messenger fra vores Facebook-side. Så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt.

Husk også at følge DFF på Instagram, hvor vi løbende bringer nyt om alt det, der er relevant for dig med fibromyalgi!

Læs 1. del om Lunas studieliv med fibromyalgi.

Vend tilbage til vores ungetema