Luna Sofie Kuld Jensen fortæller om at være ung med fibromyalgi og finde sin rette hylde, når man skal vælge uddannelse.

Luna Sofie Kuld Jensen fortæller om at være ung med fibromyalgi og finde sin rette hylde, når man skal vælge uddannelse.

Lunas studieliv med fibromyalgi - 1. del

Kroppen sagde nej
”Jeg kan ikke bruge min egen krop som arbejdskraft.” Den hårde erkendelse ramte 27-årige Luna Sofie Kuld Jensen, allerede før hun blev diagnosticeret med fibromyalgi.

”Jeg startede med at læse til pædagog og var superglad for det. Særligt arbejdet med børn i vuggestuer var min helt store interesse. Men da jeg var i min første praktik på studiet, kunne jeg desværre hurtigt mærke på min krop, at jeg aldrig ville kunne holde til at arbejde som pædagog. Det var alt for hårdt med de mange tunge løft af børnene og hurtige skift mellem at sidde på gulvet og så pludselig skulle rejse sig op.”

Plaget af smerter
Luna var derfor nødt til at gå andre veje i sit valg af uddannelse, og valget faldt på pædagogik. Under studiet blev Luna diagnosticeret med fibromyalgi.

”Jeg elsker mit studie, men de uforklarlige smerter, som har plaget min krop helt fra barndommen, blev bare værre og værre. Min mor har også fibromyalgi, så derfor har jeg altid haft en mistanke om, at jeg selv havde sygdommen. Den mistanke fik jeg bekræftet i sommeren 2017, hvor jeg som 25-årig blev diagnosticeret med fibromyalgi.”

Sygemelding med stress
Diagnosen fik dog ikke Luna til at lytte til sin krops faresignaler – snarere tværtimod.

”Jeg fik stillet diagnosen, kort før jeg skulle skrive bachelorprojekt, og den sommer fik jeg også et studierelevant job. Samtidig var jeg frivillig rådgiver på Børnetelefonen og havde et job med at passe børn 3-4 timer om ugen. Når jeg tænker tilbage på den periode, er der ingen tvivl om, at jeg ville bevise overfor mig selv og mine omgivelser, at fibromyalgien da ikke skulle forhindre mig i at knokle derudaf med fuldt blus på alle kedler. Men jeg blev så voldsomt belastet af det pres, jeg udsatte mig selv for, så jeg endte med at gå helt ned og måtte sygemelde mig med stress.”  

Forventningerne krakelerede
Det var et stort skridt at tage for Luna at sygemelde sig, men det viste sig at være den helt rigtige beslutning.

”Alle mine forventninger til mig selv krakelerede for øjnene af mig med hensyn til uddannelse og ambitioner om min fremtidige karriere. Men jeg var simpelthen nødt til at trække stikket for en periode og sygemelde mig, så jeg kunne få ro på mine tanker om fremtiden. Mens jeg var sygemeldt, sørgede jeg også for at søge kommunen om hjælp til at klare rengøringen derhjemme, og jeg fik søgt om handicaptillæg til SU’en.”

Læs 2. og sidste del om Lunas studieliv med fibromyalgi.