Louise Schønebeck blev diagnosticeret med fibromyalgiens smertehelvede som 24-årig.

Louise Schønebeck blev diagnosticeret med fibromyalgiens smertehelvede som 24-årig.

Fibromyalgiens smertehelvede

Manglende anerkendelse
Er du ikke bare lidt doven? Er du ikke bare lidt stresset? Utallige groteske spørgsmål tårner sig op, når Louise Schønebeck lader tankerne vandre tilbage på sine efterhånden mange møder med sundhedsvæsenet og det sociale system. Kulminationen på den manglende anerkendelse af Louises smerter blev nået med et slet skjult stempel som en ung kvinde, der bare bilder sig ind, at hun fejler noget.

”Det står tydeligt mellem linjerne i min journal, at jeg slet ikke fejler noget. Der står ikke direkte, at jeg er hypokonder, men det er tæt på! Og når man først har det stempel i sin journal, bliver det ved med at forfølge én hele vejen gennem sundhedsvæsenet og i det sociale system i kommunerne. Derfor tror jeg desværre, at mange fibromyalgiramte bliver bange for at opsøge hjælp, fordi vi gang på gang bliver mødt med groteske fordomme.”

Rakte ud efter en hjælpende hånd
Louise blev nødt til at række ud efter en hjælpende hånd, da en arbejdsulykke i efteråret 2017 indvarslede starten på et meget anderledes liv, end hun ellers havde drømt om som 23-årig.

”Dengang arbejdede jeg hos en revisor, hvor man ellers ikke regner med, at der kan ske alvorlige arbejdsulykker. Men jeg stod og puttede sager i et flere hundrede kilo tungt arkivskab, som pludselig fik overbalance. Jeg blev nødt til at prøve at holde skabet, for ellers var jeg blevet mast mellem arkivskabet og en reol bagved. Lige i sidste øjeblik, inden skabet var væltet ned over mig, blev jeg trukket væk af en kollega.” 

Afvist af familielægen
Louise slap fra den chokerende oplevelse uden synlige fysiske skader. Men hun blev ramt af voldsomme smerter, som gradvist begyndte at brede sig på uforklarlig vis over næsten hele kroppen. Smerterne blev til sidst så ulidelige, at Louise blev nødt til at opsøge hjælp. Forude ventede undersøgelser og behandling hos alt fra familielægen til kiropraktorer og reumatologer.

Mistro og manglende anerkendelse af Louises smerter var desværre overskriften, og særligt chokerende var mødet med Louises egen læge, som hun har haft, siden hun var 3 år.     

”Der var tale om vores familielæge, som simpelthen ikke troede på mig. Jeg fik den besked fra lægen, at hun også gik på arbejde, når hun havde ondt i ryggen! En anden læge har også afvist, at jeg har fibromyalgi, fordi mine smerter efter hans mening ikke stemmer overens med at have fibromyalgi."

Fik frataget sygedagpenge
"Den afvisning fik store konsekvenser for mig i det sociale system, fordi jeg fik frataget mine sygedagpenge. Den afgørelse tog jeg videre til Ankestyrelsen, hvor jeg heldigvis fik medhold, så jeg igen fik sygedagpenge, men at jeg skulle så langt ud, viser desværre, hvor meget én enkelt læge kan ødelægge for os fibromyalgiramte.”

Læs 2. og sidste del af Louises historie.