Luna Sofie Kuld Jensen blev diagnosticeret med fibromyalgi allerede som 25-årig.

Luna Sofie Kuld Jensen blev diagnosticeret med fibromyalgi allerede som 25-årig.

Lunas liv med fibromyalgi - 2. del

Sygemelding med stress
Luna lyttede ikke til faresignalerne fra sin krop, efter hun fik konstateret fibromyalgi – snarere tværtimod!

”Jeg fik diagnosen, kort før jeg skulle skrive den sidste opgave på 3. år af mit studie. Den sommer fik jeg også et studiejob, var frivillig på Børnetelefonen og passede børn 3-4 timer om ugen."

"Når jeg tænker tilbage på den periode, er der ingen tvivl om, at jeg ville bevise overfor mig selv og omgivelserne, at fibromyalgi ikke skulle forhindre mig i at knokle derudaf med fuldt blus på alle kedler. Men jeg blev så voldsomt belastet af det pres, jeg udsatte mig selv for, så jeg endte med at gå helt ned og måtte sygemelde mig med stress.”

Forventningerne krakelerede
Det var et stort skridt for Luna at sygemelde sig, men det viste sig at være den helt rigtige beslutning.

”Alle mine egne forventninger til mig selv krakelerede for øjnene af mig med hensyn til uddannelse og ambitioner om min fremtidige karriere. Men jeg var simpelthen nødt til at trække stikket for en periode og sygemelde mig, så jeg kunne omstrukturere min forståelse af min identitet som studerende og de forventninger til mig selv, der hører med. Det har været nødvendigt, så jeg ikke løb ind i den ene fiasko efter den anden.”

Hvad brænder du for?
Hvordan lyder Lunas råd til andre unge med fibromyalgi, som enten er i gang med en uddannelse eller er i gang med at tænke på valg af uddannelse?

”Mit vigtigste råd er at finde noget, man brænder for og fokuserer på, hvad der kan holde motivationen oppe. Det gør mig stadig rigtig ked af at tænke på, at jeg måske ikke kan klare et fuldtidsjob, når jeg er færdig med mit studie. Men vi må ikke stirre os blinde på de drømme, vi måske engang havde, men som nu desværre er urealistiske."

"For mig handler det om at øve sig i at se mulighederne indenfor de begrænsninger, vi har som fibromyalgiramte. Det er blevet lettere for mig at se verden på den måde, men det tager lang tid. Og for os unge med fibromyalgi er det en løbende proces at gå nye veje i livet, som vi hele tiden skal øve os på…”

Læs 3. og sidste del af "Lunas liv med fibromyalgi"

Nyhedsbrev