Professor Daniel Clauw fra University of Michigan

Professor Daniel Clauw fra University of Michigan

30 års videnskabeligt arbejde med fibromyalgi har gjort den amerikanske professor Daniel Clauw til en af verdens førende forskere i fibromyalgi. 

Derfor er det en stor ære for FSF at præsentere et interview med en international ekspert i den absolutte superliga. 

God læselyst med Daniel Clauws tanker om fortiden, nutiden og fremtiden for fibromyalgien.

Frustration og fascination
Frustration og fascination. Det var de følelser, som ramte den unge læge Daniel Clauw for mere end 30 år siden, hvor han første gang stiftede bekendtskab med de mennesker, som levede med de komplekse smerter, der siden blev anerkendt som fibromyalgi.

”Jeg er oprindeligt uddannet reumatolog, og da jeg tilbage i 1980’erne for første gang mødte patienter med fibromyalgi, var det på den ene side frustrerende at arbejde med en sygdom, som vi vidste så lidt om. Men på den anden side var det også fascinerende for mig som videnskabsmand at stå med en smertesygdom, hvor der var så meget at opdage og forske videre i.”

Nysgerrig forsker
Nysgerrigheden blev altså vakt hos Daniel Clauw, og den nysgerrighed er intakt anno 2019, hvor Daniel Clauw er professor på University of Michigan i USA. Her forsker han stålsat videre i fibromyalgiens mange dimensioner og er meget opmærksom på at nå så bredt ud som overhovedet muligt med sin viden.

”For mig som forsker er det vigtigt at tale og skrive så meget som muligt om fibromyalgi, ikke mindst for at ændre holdningerne i de kredse, der stadigvæk ikke anerkender fibromyalgi. Jeg vil gerne understrege, at der heldigvis er sket store fremskridt, hvis vi sammenligner med virkeligheden for fibromyalgiramte for 10 eller 20 år siden. Så hvis jeg skal bruge et klassisk ordsprog om udviklingen, ser jeg glasset mere som halvt fyldt end som halvt tomt." 

"Men når det så er sagt, er der jo stadig mange læger over hele verden, som ikke anerkender fibromyalgi. Derfor er der stadig store udfordringer for hver enkelt af de mange fibromyalgipatienter, som kæmper mod manglen på anerkendelse og kæmper mod anklager om at være utroværdig i deres smertesygdom.” 

Læs mere om Daniel Clauw
---------------------------------------
Vil du være medlem af FSF?
Som medlem af Fibromyalgi- & Smerteforeningen får du adgang til en bred vifte af fordele for kun 299 kr. om året:
- Gratis socialrådgivning
- Rådgivning fra andre fibromyalgiramte
- Netværksgrupper over hele Danmark
- Rådgivning om sygdommen - og hvordan du lever bedst muligt med fibromyalgien
- Medlemsrabat på kurser
- Medlemsblad fire gange om året
DU KAN MELDE DIG IND HER 

Nyhedsbrev