Professor Daniel Clauw er en af verdens førende forskere i fibromyalgi.

Clauw fortæller her om, hvordan alt for mange fibromyalgipatienter over hele verden desværre fortsat kæmper mod en psykologisk og psykiatrisk tilgang til deres kroniske, fysiske smertesygdom.

Målrettet behandling
Daniel Clauw mener, at den fortsat udbredte manglende anerkendelse af fibromyalgi er et symptom på et generelt problem i lægeverdenen.

”Lægeverdenen har et problem med at diagnosticere og behandle kroniske smerter. Hvis en læge møder en patient med smerter i knæet, er lægen uddannet til at se isoleret på knæet, blandt andet via røntgenbilleder. Men den tilgang er mangelfuld overfor fibromyalgi, som ikke kan ses på et røntgenbillede." 

"Desværre har vi endnu ikke hjernescanninger, som kan konstatere de processer i hjernens centralnervesystem, som forårsager fibromyalgi. Jeg forudser dog, at vi indenfor 5-10 år har udviklet MRI-scanninger af hjernen, som vil gøre det muligt for os at iværksætte målrettet og individuel behandling af fibromyalgipatienter, eksempelvis med den rette balance mellem medicinsk behandling og fysisk træning.” 

Ikke en psykiatrisk diagnose
En fælles udfordring for mange fibromyalgipatienter over hele verden er den psykologiske og psykiatriske tilgang til behandling af kroniske smerter. Daniel Clauw satte fokus på denne tilgang under en nylig konference om fibromyalgiforskning i Wien, hvor førende fibromyalgieksperter fra hele verden var samlet. 

Clauw anerkender, at fibromyalgipatienter kan lide af psykologiske bivirkninger, for eksempel som en konsekvens af mange års usikkerhed uden korrekt diagnose og uden den nødvendige behandling i sundhedssystemet. Clauw understreger imidlertid utvetydigt, at fibromyalgi aldrig må behandles som en psykiatrisk diagnose, da fibromyalgi er en ægte fysisk smertetilstand, der stammer fra meget komplekse mekanismer i kroppens smertesystem.

Læs mere om Daniel Clauw

Nyhedsbrev