Professor Daniel Clauw er en af verdens førende forskere i fibromyalgi.

Clauw fortæller her om arvelighed og fibromyalgi samt om kendte mennesker med fibromyalgi, bl.a. Lady Gaga.

Fibromyalgi og arvelighed
I Dansk Fibromyalgi-Forening får vi mange spørgsmål fra fibromyalgiramte forældre, som er bekymrede for, om deres børn risikerer at arve fibromyalgien. Om det spørgsmål forklarer Daniel Clauw: 

”Der kan være en begrænset risiko for arvelighed, men det helt store flertal af børn, som kommer fra familier med fibromyalgi, får IKKE selv sygdommen. Hvis vi ser statistisk på befolkningen som helhed, vurderer vi, at mellem 4-6 procent har fibromyalgi, og for børn af fibromyalgiramte lyder min vurdering, at risikoen for at udvikle fibromyalgi er 15-20 procent." 

"Derfor er det vigtigt at understrege, at der altså er 80 procent chance for, at ens børn ALDRIG får fibromyalgi. Jeg vil bruge den sammenligning, at hvis man går ud i tordenvejr, kan der være risiko for at blive ramt af lynet, men det er heldigvis kun de færreste, som rent faktisk bliver ramt af et lyn!”

Lady Gaga og John F. Kennedy
Takket være den verdenskendte popsangerinde Lady Gaga fra Daniel Clauws hjemland blev 2017 året, hvor fibromyalgien mere end nogensinde før nåede mediernes dagsorden over hele verden. Men hvad mener Daniel Clauw om Lady Gagas åbenhjertige fortællinger om livet med fibromyalgi?

”Det er positivt, når en berømthed som Lady Gaga bidrager til at skabe opmærksomhed om fibromyalgi. Og der er faktisk skrevet videnskabelige artikler om afdøde berømtheder, som formentlig ville blive diagnosticeret med fibromyalgi i dag. En af dem er den tidligere amerikanske præsident John F. Kennedy, hvor forskere, blandt andet med udgangspunkt i hans lægejournaler, konkluderer med ret stor sikkerhed, at hans smertesymptomer kunne være fibromyalgi.”

En bagside af medaljen
Der kan dog også være en bagside af medaljen, når berømtheder står offentligt frem med deres sygdomme, mener Daniel Clauw med henvisning til en oplevelse, han selv har haft inde på livet med Lady Gaga.

”En journalist kontaktede mig og bad mig kommentere på et billede af Lady Gaga, der røg en cigaret i London. Journalisten ville gerne have mig til at sige, at Lady Gaga under ingen omstændigheder kunne tillade sig at ryge en cigaret, fordi hun var fibromyalgipatient. Men jeg svarede journalisten, at det var komplet latterligt at anlægge den vinkel på sagen."

"Jeg aner intet om Lady Gagas rygevaner, og jeg ville heller aldrig kritisere en diabetes-patient for at spise et usundt måltid. Og Lady Gaga gør helt bestemt meget godt for fibromyalgiramte, så jeg afviste fuldstændig at medvirke i den artikel!” Men Daniel Clauw sagde heldigvis ja til at medvirke i disse spalter – og tak for det!

Læs mere om Daniel Clauw

Nyhedsbrev